logo

Osteodensitometria cu ultrasunete (OsteoSys 3000)

Osteodensitometria cu ultrasunete este o investigaţie neinvazivă, accesibilă, neiradiantă, utilizată pentru estimarea riscului de osteoporoză. Cu ajutorul aparatului OsteoSys 3000 se poate estima densitatea mineral osoasă (DMO) exprimată în g/cm2 care desemnează dacă pacientul are un nivel scăzut, mediu ori avansat de risc la fracturare conform WHO (World Health Organization – Organizația Mondială a Sănătății).


Aparatul OsteoSys 3000 (imagine stânga), măsurarea DMO (imagine dreaptă)

Măsurarea se realizează la nivelul calcaneului piciorului, acesta fiind un sediu accesibil și cu o activitate metabolică intensă (asemănătoare sediului vertebral).


Testul densităţii osoase furnizează două rezultate: scorul T si scorul Z.
Scorul T furnizează rezultatul prin compararea densităţii osoase a pacientului cu densitatea osoasă a unei persoane ce prezintă densitate maximă osoasă (un tânăr sănătos de 30 de ani). Densitatea minerală osoasă se apreciază pe baza scorului T calculat cu ajutorul aparatului OsteoSys, și anume:
• osteoporoză când T ≤ -2.5,
• osteopenie când -2.5 < T < -1.0,
• normal când T ≥ -1.0.
Scorul Z compară densitatea pacientului cu cea a unei persoane de aceeaşi vârstă, pentru a aprecia gradul pierderii osoase. Un scor Z negativ înseamnă că pacientul prezintă oase fragile, un scor pozitiv înseamnă că pacientul se încadrează în limite normale.

În urma ultrasonometriei se obțin doi parametrii osoși: SOS (speed of ultrasound – viteza ultrasunetului) și BUA (bone ultrasound attenuation – atenuarea ultrasonoră osoasă).
Un parametru BUA scăzut indică un risc de fractură crescut, el indică densitatea minerală osoasă și arhitectura sa, iar parametrul SOS caracterizează densitatea osoasă și elasticitatea sa.
Chiar dacă tehnica ultrasonoră nu este suficientă pentru un diagnostic clinic, ea are alte avantaje, cum ar fi cost scăzut, neradiantă și , în plus, furnizează două tipuri de informații, despre masa osoasă și despre microstructura osului.

Acest tip de investigație se realizează de către medicul reumatolog și se poate efectua GRATUIT cu trimitere de la medicul de familie.